IERAPETRA

IERAPETRA
e-mail Nikosaspradakis007@gmail.com----e-mail-gaspradakis@gmail.com

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΟΣΤΡΑΚΩΝ

Παρακτια περιοχη, τρια χιλιομετρα ανατολικα της Ιεραπετρας. Απο μακρια φαινεται σαν μια στενομακρη λωριδα γης, που αν προεκταθει νοερα προς την θαλασσα, σχηματιζεται ο μεγαλος κολπος της πολης μας. Αντιθετα, από κοντα παρατηρει κανεις ένα τοπιο αγριας ομορφιας, με πλουσιοτατο αναγλυφο, με αποτομες πλαγιες, με βαθια κοιλωματα και προεξοχες, με βραχους αλλους να κρεμονται πανω από την θαλασσα, και αλλοι να γκρεμιζονται στο νερο, κανοντας την διαβαση με τα ποδια σχεδον αδυνατη. Στρωματογραφικα, με την πρωτη ματια διακρινει κανεις ασπροχωματα, λεπιδοχωματα, σκληρους ασπρουγες (πετρωμα φτωχο σε ασβεστιτη), και αμμωδη ιζηματα στις ακτογραμμες. Ψηλα στα βραχια, υπαρχουν φωλιες από οπου απογειωνονται με μεγαλη ταχυτητα αγριοπεριστερα. Ζουριδες, αρουραιοι, φιδια, γλαροπουλα, συμπληρωνουν την πανιδα της περιοχης. Ποτε-ποτε εμφανιζεται η φωκια μοναχους-μοναχους. Η παρουσια της προδιδεται από τα αφοδεματα. Περαστικη είναι και η χελωνα καρετα-καρετα. Περα όμως από την πανιδα, στις πρωτογονες εποχες αναπτυχθηκαν αποικιες οστρακων, που με εκληξη όλα σχεδον εχουν καταπληκτικη ομοιοτητα με τους σημερινους απογονους των. Ελαχιστα εχουν εξαφανισθει, όμως και αυτά αφησαν τα ιχνη τους, με αποτυπωματα και εκμαγεια, φανερωνοντας την πρωταρχικη εικονα τους. Πιστευω ότι, αν καποτε μελετηθουν από τους ειδικους, θα εξαχθουν πολυτιμα συμπερασματα, και η γεραπετριτικη γη, θα μας αποκαλυψει την γεωλογικη ιστορια της, και ισως και το σημειο εκκινησης της θαλασσιας ζωης στην περιοχη. Ακομη πιστευω ότι η μορφολογια τους και το περιεχομενο που κουβαλουν μεσα τους, θα μαρτυρησουν και θα ξεκλειδωσουν κλιματολογικα την περιοχη μας. Τα οστρακα είναι τα μονα που μπορουν να μιλησουν για όλα οσα εχουν συμβει μεχρι σημερα, από την πρωτη γεωλογικη περιοδο. Στα δεκα χρονια που περιπλανιεμαι σε αυτην την περιοχη, διεκρινα τεσσερα μεγαλα βασιλεια οστρακων, το ένα διπλα στο άλλο. Με πολύ κοπο μαζεψα μερικα, γιατι τα περισσοτερα σκεπαστηκαν με μπαζα, πετρες και χωματα, προκειμενου να χτιστουν σπιτια. Κατά την προσωπικη μου αποψη, οι χωροι αυτοι θα επρεπε να εμεναν ανεπαφοι από μπαζωματα, και να παραμεινουν ατοφιοι όπως ηταν, χωρις σκουπιδια και αλλα υλικα, ως αναμνηση της απολιθωματικης κληρονομιας μας γιατι  τα τραυματισμενα η λαβωμενα τοπια κοντα στην θαλασσα, προκαλουν την αισθητικη μας και την αγνοτητα του φυσικου μας πλουτου.
Νικος Ασπραδακης
18/8/2011


























ΤΙ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ

Να στηθει ένα μουσειο φυσικης ιστοριας για το κοινο μας, για τους ξενους και για τα παιδια μας. Επιβαλλεται να είναι ανοικτο, ελκυστικο και προπαντων προσαρμοσμενο στις παιδικες αναγκες, με χαμηλες βιτρινες, με απλετο φως, χωρις σκιασεις πανω στα οστρακα, για να φαινονται καλυτερα, πινακιδες επεξηγηματικες, και ότι άλλο χρειαζεται για μια πληρη και σωστη ενημερωση. Επισης να είναι προθυμο για συνεργασια με αλλα μουσεια που εχουν αναλογο υλικο, να ανταλασσονται ιδεες αλλα και εκθεματα, ακομη και με μουσεια αλλων πολεων η ξενων χωρων. Να είναι κοντα μας, και όχι αποξενωμενο από τους ανθρωπους μας. Χωρις την τοπικη κοινωνια το μουσειο απομονωνεται, σιγα σιγα ερημωνεται, οι επισκεπτες είναι ελαχιστοι, και τελικα εγκαταλειπεται. Οσον αφορα τα εσοδα, να διαθετει πωλητηριο αναψυκτικων, φυλλαδια ενημερωτικα για όλα τα εκθεματα, και ότι άλλο χρειαζεται για να είναι ενας ζωντανος οργανισμος, φιλοξενος και λειτουργικος. Πυρηνας των οραματισμων μου είναι φυσικα το υλικο που συγκεντρωσα, που είναι και η φυσικη κληρονομια της πολης μας, γιατι είναι πολύ δυσκολο να βρεθει αναλογο υλικο. Τα περισσοτερα πρανη που είναι κοντα στην θαλασσα, σημερα εχουν σκεπαστει από μπαζα που ριχνουν οι μηχανες, για να οικοδομησουν σπιτια η ξενοδοχεια οι οικοπεδουχοι. Η ιδρυση και η λειτουργια ενός μουσειου δεν είναι ευκολη υποθεση. Χρειαζεται και η παρουσια επιστημονα, με εμπειριες και γνωση. Πολλα μουσεια φυσικης ιστοριας, θα ειχαν μεγαλη επιτυχια αν υπηρχε ο καταλληλος ανθρωπος στην καταλληλη θεση με τσαγανο και ζωντανια, και να γινεται πολος ελξης ολων των ενδιαφερομενων επισκεπτων. Κανενας δεν εχει διαθεση να επισκεφθει ένα μουσειο με νοοτροπια δημοσιας υπηρεσιας. Κανεις δεν εχει ορεξη να επισκεφθει ένα μουσειο που υπολειτουργει, που είναι παραμελημενο και αφημενο στην τυχη του, αφωνο, σιωπηλο, χωρις σταθερο ωραριο ολες τις μερες της εβδομαδας. Το κρατος σταματησε τις επιχορηγησεις αφου λενε ότι δεν υπαρχουν διαθεσιμα χρηματα. Να βρεθουν αλλοι τροποι για εσοδα, γιατι χωρις χρηματα κανενα μουσειο στον κοσμο δεν είναι βιωσιμο. Πολλα μουσεια φυσικης ιστοριας βαζουν λουκετο απο συσσωρευμενα χρεη, και παντελη ελλειψη επισκεπτων. Προτεινω η προσπαθεια αυτή να στηριχθει από την εκκλησια, από τον δημο, από επιχειρηματιες και από την τοπικη κοινωνια, αφου ότι καλο γινεται στην πολη μας, είναι για ολους καλο.
Νικος Ασπραδακης
18/8/2011



                                    ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΟΥ

Κυριος και βασικος στοχος παραμενει, η ιδρυση παιδικου μουσειου στην πολη μου, με βαση και περιεχομενο τα απολιθωματα της συλλογης μου. Ελπιζω καποτε να το επιτρεψουν οι οικονομικες δυνατοτητες του δημου μας, η βουληση των δημοτικων αρχoντων, αλλα και η θεληση της τοπικης κοινωνιας. Αν καποια στιγμη πραγματοποιηθει, εκφραζω την επιθυμια μου ο μουσειακος χωρος, να συνδυαστει και με άλλες δραστηριοτητες τεχνης. Πχ, να προβαλλονται εργα ζωγραφικης, φωτογραφιων, συγχρονης τεχνης, αξιολογων χειροποιητων εργων, ετσι ώστε οι καλλιτεχνες να ερθουν πιο κοντα στο κοινο. Είναι συγκινητικό να βλεπει κανεις ανθρωπους κάθε ηλικιας, να περιπλανωνται μεσα στον χωρο του μουσειου και να παρατηρουν με θαυμασμο τα καλλιτεχνηματα. Όλα τα εργα παραγουν πολιτισμο, και παραλληλα με τις οικονομικες δραστηριοτητες των κατοικων, να προβαλλονται διεθνως. Η Ιεραπετρα εχει τα παντα, όπως βεβαια και ολες οι πολεις της Κρητης, όμως η πολιτιστικη κατασταση πρεπει να βελτιωθει, και να γινει πολιτιστικος προορισμος ντοπιων, και ανθρωπων από διαφορετικα μερη. Ετσι μονο θα αναβαθμιστει, και οι ωφελειες θα είναι πολλαπλες και σημαντικες. Μπορει να υπαρξουν αρνητικες αντιδρασεις από μερικους κατοικους, όμως πρεπει να προχωρησουμε, κι ας αντιδρουν μερικοι αντιθετοι με αυτην την ιδεα. Μπορει αρχικα το κλiμα να είναι αρνητικο, αργοτερα όμως μπορει να αλλαξει, και θα καταλαβουν ο τι η πολις μεταπλασσεται και με τον πολιτισμο. Δευτερος μεγαλος στοχος είναι η ενημερωση, και η ευαισθητοποιηση των παιδιων μας, για την αξια της βιοποικιλότητας στην περιοχη μας, από το ξεκινημα της τρυφερης ηλικιας τους. Εχω την ακραδαντη πεποιθηση όταν μεγαλωσουν, θα στελνουν μηνυματα, προς κάθε κατευθυνση, για την αναγκη της προστασιας της. Εμεις που παραμεγαλωσαμε, δεν φερθηκαμε προστατευτικα στον θαλασσιο και στεριανο πλουτο. Οι κυνηγοι μας, ντουφεκιζουν ακομη και σημερα ότι καθεται και ότι πεταει, με αποτελεσμα να μην υπαρχει ουτε δειγμα από διαφορα ειδη της πανιδας μας. Πολλες φορες, μερικοι από εμας απορουμε πως υπαρχουν ακομα ψαρια. Ψαροντουφεκα, συσκευες οξυγονου, ψαρεμα με δυναμιτες, η παρανομη παρακτια αλιεια, πρεπει να σταματησουν παραυτα, γιατι εχει καταστραφει ολος σχεδον ο θαλασσιος πλουτος. Είναι λυπηρο να ακους τους ψαραδες μας να λενε ότι τα ψαρια εχουν ελαχιστοποιηθει, και δεν υπαρχει μελλον για το επαγγελμα τους. Η καταστροφη συμπληρωνεται και από ανεξελεγκτες δραστηριοτητες. Π.χ, τα αποβλητα των ελαιουργειων που ριχνονται στην θαλασσα, τα πολλα φυτοφαρμακα που καταληγουν εκει, όπως και τα απονερα υπονομων, μολυνουν το θαλασσιο οικοσυστημα. Τελειωνοντας, θα πω ότι είναι μεγαλη προσβολη για τον πολιτισμο μας, να βλεπεις σκοτωμενα πουλια, ψοφια ψαρια, και χτυπημενες μικρες χελωνες στις ακτογραμμες μας. Δεν θα είναι πολυς ο καιρος που θα τα βλεπουμε μονο σε φωτογραφιες, θα διασωθουν μονο τα γλαροπουλια, γιατι είναι εξυπνα και δεν αφηνουν τους ανθρωπους να τα πλησιασουν.
Νικος Ασπραδακης
18/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου