IERAPETRA

IERAPETRA
e-mail Nikosaspradakis007@gmail.com----e-mail-gaspradakis@gmail.com

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Το φράγμα του προφήτη Ηλία στην Ιεράπετρα

Η ονοματοθεσία που ορίστηκε ως φράγμα Μπραμιανών( τεχνητή λίμνη) δεν ανταποκρίνεται πλήρως με την πραγματικότητα .Η απόφαση που πάρθηκε ήταν βιαστική ,άστοχη ,και ανιστόρητη .Δεν υπάρχουν στοιχεία που να βεβαιώνουν επαρκώς την άποψη ,ότι όλη η περιοχή ,που κατασκευάστηκε το φράγμα ,λεγόταν Μπραμιανά .Απεναντίας υπάρχουν πλήρη στοιχεία ,που αποδεικνύουν ότι ,το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής λεγόταν προφήτης Ηλίας ή Άη λιάς Αυτό καταφαίνεται πολύ εύκολα  από στοιχεία που υπάρχουν στο υποθηκοφυλάκιο της Ιεράπετρας,που κάνουν αναφορές σε όλες τις αγοροπωλησίες  ή μεταβιβάσεις ακινήτων ως τοποθεσία του κτήματος , τον προφήτη Ηλία .
Ο ακούραστος ερευνητής και εξαιρετικός δάσκαλος Μελισσίδης ,στις ημερήσιες εκδρομές των παιδιών του σχολείου του  στον προφήτη Ηλία  δεν παρέλειπε να λέει ,ότι η περιοχή , ιστορικά αναγράφεται ως άη λιάς και ουχί Μπραμιανά .Ο μεγάλος καταπότης που μετέφερε το νερό για να αρδεύεται η ευρύτερη περιοχή ακουγόταν ως κανάλι του άη λια .
Ωραία τραγούδια αναφέρονται στις ομορφιές της περιοχής, όπως ¨Αη λιά μου παινεμένε και μοσχομυρισμένε... που υποδηλώνουν την ονοματοθεσία της περιοχής. Επομένως κακώς η τεχνητή λίμνη ονομάστηκε φράγμα Μπαμιανών .
Για χάριν της ιστορικής αλήθειας όλη η περιοχή από του παπά ντρουλή έως τα αμπέλια του παλαιού βουλευτού Μιχάλη Κοθρή λεγόταν προφήτης Ηλίας και από εκεί και μέσα μια μικρή έκταση γης γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λεγόταν Μπραμιανά .Η μικρή αυτή περιοχή ανήκε ιδιοκτησιακά σε κάποιον τούρκο που έφερε το αξίωμα του αγά και λεγόταν Ιμπραήμ .Την είχε αρπάξει από φτωχούς ανθρώπους ,γιατί έλεγε ότι του άρεσε πολύ. Όμως μια φοβερή αρρώστια , η πανώλη ή πανούκλα σάρωσε την περιοχή και οι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν. Ο φοβερός και βάρβαρος Ιμπραήμ  υπήρξε και αυτός θύμα της αρρώστιας .
Αργότερα η αρρώστια αντιμετωπίστηκε  με φάρμακα και έγινε ιάσιμη .Το Ελληνικό δημόσιο έβγαλε την περιουσία του Ιμπραήμ σε πλειστηριασμό  και αγοράστηκε από τους τελευταίους πλειοδότες .Ήταν Λιθινιώτες βοσκοί ,Κατωπρινιώτες Ανατολιώτες Καλαμαυκιανοί και Γεραπετρίτες Ολοι αυτοί ονόμασαν την περιοχή Μπραμιανά ,για να ξεχωρίζουν ,από την περιοχή του προφήτη Ηλία.
Προτείνω λοιπόν τελειώνοντας το φράγμα να μετονομαστεί σε προφήτη Ηλία ,και να μην αποποιούμαστε ιστορικά στοιχεία και να στρεφόμαστε σε ονοματοθεσίες ανθρώπων ξένων που έβλαψαν τον τόπο μας και κάθησαν στο σβέρκο μας 250 χρόνια.
 Οι πινακίδες που οριοθετούν την περιοχή να αποκαθηλωθούν πάραυτα , και να αναρτηθούν στη θέση τους άλλες που να αναγράφουν προς το φράγμα του προφήτη Ηλία Για τους παλαιότερους ανθρώπους ο προφήτης Ηλίας δεν ήταν απλά μια ιστορική εκκλησία  αλλά ένας τόπος αναφοράς ,ένα σύμβολο που ένωνε με δεσμούς φιλίας και αγάπης όλους τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή την περιοχή
 Νίκος Ασπραδάκης 9-4-2012

1 σχόλιο:

  1. Ο Ποταμοτσουρλος (Μιχαλης Δασκαλακης) απο το Χριστο (συνονοματος και συγγενης) παντρεμενος απο το Κεντρι ηταν ενας απ αυτους που αγορασαν μεγαλη εκταση γης στα Μπραμιανα..Μερος της οποιας διατηρουν Εγγονια και Δισεγγονα του
    Μ.Δασκαλακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή