IERAPETRA

IERAPETRA
e-mail Nikosaspradakis007@gmail.com----e-mail-gaspradakis@gmail.com

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Απολιθωμανία

Απολιθωμανία
Στον κόσμο που ζούμε, στον κόσμο που μας περιβάλλει υπάρχουν αναρίθμητες ζωές απολιθωμάτων, θαλάσσιας ζωής που δεν τις έχουμε γνωρίσει ή δεν τις έχουμε παρατηρήσει προσεκτικά. Όμως τις βλέπουμε διάσπαρτες παντού ακόμη και σε πολύ μεγάλα υψώματα κάτι βέβαια που πιστοποιεί ότι όλη η γη ήταν σε κάποια μακρινή εποχή, σκεπασμένη με ωκεανούς θαλάσσιου νερού. Φαίνεται ότι τα νερά αποσύρθηκαν λόγω εξάτμισης σιγά σιγά και έτσι εμφανίστηκε η ξηρά όπως τη βλέπουμε σήμερα μαζί με τα νεκρωμένα κοχύλια που με έκπληξη υπάρχουν ακόμη και σε οροσειρές (Άλπεις) πάνω από 4.000 μέτρα.
Υπάρχουν απολιθώματα μεγαλοπρεπέστατα που προκαλούν με την πρώτη ματιά τον θαυμασμό μας. Τα πιο ενδιαφέροντα όμως είναι όσα έχουν προσαρμοστεί με το περιβάλλον και δεν φαίνονται εύκολα για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το αντικείμενο. Τα πιο εντυπωσιακά είναι καλά κρυμμένα και δεν τα ξεχωρίζει κανείς. Τα ευρήματα που αλίευσα συλλέχθηκαν από τις ακτογραμμές, από το βυθό, από τα πρανή, από ασβεστοχώματα, λεπιδοχώματα, ασπροχώματα , από λοφοπλαγιές και χυματερά από αρχέγονες παραλίες και υποθαλάσσιες σπηλιές και πάρα πολλά ήταν εγκλωβισμένα μέσα σε βραχόπετρες.   
Είχα την εξαιρετική τύχη να ξετουλουπώσω (ξετρυπώσω) πολλά όπως πρωτοεμφανίστηκαν και μερικά απολύτως άθικτα, κυρίως όσα είχαν κατασκεπασθεί από λεπίδες αμμοχάλικα ή ρουσσοχώματα. Με έκπληξη επίσης είδα και περισυνέλλεξα πολλά με εμφάνιση προπλάσματος (εκμαγεία) με αποτυπωμένα εσώγλυφα ή εξώγλυφα πάνω ακόμη και σε σκληρές πέτρες αλλά και πετροποιημένα κοκκινοχώματα. Όμως μεγαλύτερη εντύπωση μου προξένησαν τα στερεά απολιθώματα. Στην εξωτερική τους επιφάνεια διακρίνονται ακόμα οι γραμμώσεις τους (χειτονίδες), είναι στιλπνά έχουν φωσφορίζουσα λάμψη και είναι κατάλευκα. Έχουν σμιλευθεί από τα υποθαλάσσια ρεύματα τόσο καλά που πολλά θυμίζουν ζωντανά μαργαριτάρια. Για να τα ανακαλύψω χώθηκα μανιωδώς παντού, ακόμη και στις πιο δύσβατες περιοχές, σε απρόσιτα μέρη, σε απροσπέλαστες παραλίες μόνο και μόνο για να γνωρίσω από κοντά τον άγνωστο αυτό μικρόκοσμο.
Στην ιστοσελίδα που επιμελήθηκε ο πρωτογιός μου Γιώργος Ασπραδάκης θα δείτε φωτογραφημένα απολιθώματα που μερικά δεν έχουν ονόματα για να είναι φιλόξενα για τον αναγνώστη. Ελπίζω με τη βοήθεια των ενδιαφερομένων αναγνωστών όλα ή σχεδόν όλα να ονοματισθούν αν και αυτό είναι πολύ δύσκολη υπόθεση αφού πολλά έχουν νεκρωθεί και θρυμματισθεί και δεν έχουμε ολόκληρη την εικόνα τους.
Στις περιγραφές των απολιθωμάτων στοιχεία έχω πάρει από την ιστοσελίδα του γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και τις εγκυκλοπαίδειες ‘’ΗΛΙΟΣ»» και ‘’ΠΑΠΥΡΟΣ LAROUSSE’’
Νίκος Ασπραδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου