IERAPETRA

IERAPETRA
e-mail Nikosaspradakis007@gmail.com----e-mail-gaspradakis@gmail.com

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Το φράγμα του προφήτη Ηλία με μιά άλλη ματιά

   Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια σημασία που έχει το φράγμα για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας. Ανοιξαν οι εσωτερικές και εξωτερικές αγορές για τους παραγωγούς μας και τα έσοδα από τα πρώιμα κηπευτικά πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να εισρεύσει μεγάλος πλούτος, αλλά και να αυξηθούν θέσεις εργασίας για ντόπιους και ξένους. 
   Πέρα όμως από τα μεγάλα οφέλη που μας προσφέρουν οι θερμοκηπευτικές καλλιέργιες, η οπτική εικόνα του φράγματος δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, αν και έχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια. Νομίζω ότι είναι ο ιδανικός τόπος για τουριστικό προορισμό ξένων ανθρώπων αλλά και δικών μας από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Είναι ένας ξεχωριστός τόπος για ξεκούραση, ξενοιασιά, πεζοπορία, αλλά και να αναπνεύσει κανείς καθαρό και φιλτραρισμένο αέρα. 
   Για να αλλάξει θετικά η εικόνα της περιοχής θα πρέπει να γίνουν πολλές παρεμβάσεις. Πρώτα -πρώτα πρέπει να ασφαλτοστρωθεί  περιγραμμικά όλο το φράγμα και μετά να ηλεκτροφωτιστεί  όπως προβλεπόταν στις αρχικές μελέτες. Να στηθούν περιμετρικά τουριστικά περίπτερα για ένα ποτό ή αναψυκτικό. Να αναστηλωθούν οι δύο νερόμυλοι, ειδικά ο ξακουστός μύλος της Ανεράψενας, που έφερε καταγωγή από το χωριό Καλαμαύκα. Να στηθούν καταφύγια για τα ταξιδιάρικα πουλιά που σταματούν προσωρινά, για ξεκούραση και ανεφοδιασμό τροφής, αλλά και για τα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν εκεί. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να διαταραχθεί η ζωή των πουλιών από τις όποιες μεταβολές γίνουν.
    Μια ιδέα μου που με έχει απασχολήσει αρκετό καιρό, είναι η ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού. Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις αλλά κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε γιατί τα οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας είναι πολλά και σημαντικά. Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένας τουρισμός που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε μερικά μέρη της Ελλάδας με μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και ανάπτυξης. Χρειάζονται όμως επενδυτικά κεφάλαια, για τις αθλητικές υποδομές που απαιτούνται να γίνουν. Τα τουριστικά κυκλώματα που εμπλέκονται σε τέτοιου είδος τουρισμό επιζητούν ήρεμο φυσικό περιβάλλον, καλές υπηρεσίες διαμονής και διασκέδασης και πολλές διευκολύνσεις. Βασικό κίνητρο για να έλθουν, είναι η συμμετοχή τους σε αγώνες ιστιοπλοίας, κωπηλασίας, κανό, καγιάκ, κλίπερ, γιώτιγκ, κ.λ.π. Όμως χρειάζονται ανάλογες αθλητικές εγκαταστάσεις και τα αγωνίσματα αυτά είναι πολύ λίγο γνωστά σε μας αν και είναι ολυμπιακά. Πολλές ομάδες που ασχολούνται με υδάτινο αθλητισμό "μεταναστέυουν" κάθε χρόνο για ένα δύο μήνες, για την προετοιμασία τους, σε αθλητικά υδάτινα κέντρα κυρίως τους ψυχρούς χειμωνιάτικους μήνες για προπόνηση. Νομίζω ότι το φράγμα, λόγω κλίματος είναι ιδανικός χώρος για υδάτινο αθλητισμό αρκεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα.
   Τέλος να πώ, από προσωπικές εμπειρίες μου στα αθλητικά δρώμενα της πόλης μου για 55 χρόνια, ότι πολλά παιδιά που δεν μπορούσαν να διακριθούν στο στίβο και τις αθλοπαιδιές λόγω σωματικής κατασκευής, κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν ολυμπιονίκες σε αγωνίσματα κωπηλασίας και ιστιοπλοίας με την προυπόθεση να είχαμε αθλητικές εγκαταστάσεις σε κλειστό χώρο όπως είναι το φράγμα μας.
 Νίκος Ασπραδάκης 12- 4 -2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου