IERAPETRA

IERAPETRA
e-mail Nikosaspradakis007@gmail.com----e-mail-gaspradakis@gmail.com

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ο Παππούς μου ο Νίκος ένας ζωντανός θρύλος

Γεννήθηκε το 1870 στο χωριό Άγιος Ιωάννης 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρα; και απεβίωσε το 1972
 Το χωριό βρίσκεται σε μια πλαγιά βουνού σε ύψος 600 μέτρα με θέα στο Λυβικό πέλαγος .Τα πηγαία νερά προσθέτουν ομορφιά στο τοπίο.
 Ηταν το έκτο μέλος μιάς δωδεκαμελούς οικογένειας Σωματομετρικά ήταν τεράστιος ,δίμετρος,σοβαρός, πολύ εργατικός,γλυκομίλητος ,και απέπνεε γλυκιά όψη .Τελείωσε το τετρατάξιο σχολαρχείο .Φορούσε πάντα τη παραδοσιακή κρητική φορεσιά προκαλώντας το σεβασμό όλης της οικογένειας. Υπηρέτησε στην Ελληνική αστυνομία .Απολύθηκε μετά από τρία χρόνια γιατί όπως είπε δεν ήθελε να τον κάνουν κουμάντο άλλοι
 Το 1905 επέστρεψε στην Ιεράπετρα , και παντρευτηκε τη γιαγιά μου ,με την οποία απέκτησαν έξι παιδιά .Πουλησε τη πατρική του περιουσία ,και αγόρασε στα Μπραμιανά από τους Τούρκους κατακτητές 3000 χιλιάδες στρέμματα άγονης και άνυδρης γης Την εύφορη γη οι Τουρκοι τη κρατούσαν για τον εαυτόν τους. Εκεί έκτισε το μετόχι του για να στεγάσει την οικογένεια του ,αξιοποίησε τη περουσία ,και όλη η περιοχή έγινε ιδιοκτησία του ,και το βασίλειο του για 70 χρόνια Κάποτε ρωτήθηκε από ερευνητές μακροζωίας που εφείλεται η μακροβιότητα του Είπε ότι δεν αρρώστησε ποτέ και γιατροί που τον εξέταζαν έλεγαν ότι η καρδια του λειτουργούσε σαν μικρού παιδιού και όλοι δείκτες της αρτηριακης πίεσης ,ήταν σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα
Ακόμη είπε ότι και κληρονομικοί παράγοντες συνέτειναν ώστε να ζήσει υγιής τόσα πολλά χρόνια .Ο μεγαλύτερος αδελφός του ο Αντώνιος Καββουσανάκης έίχε το κουράγιο να ζήσει 114 χρόνια .Είπε ακόμη ότι τη μακροβιότητα του την οφείλει στην εργατικότητα του .Ξεκινούσε τις δουλειές το πρωί και σταματούσε το βράδυ , Επίσης στην υγιεινή διατροφή  .Απέφευγε τα γαλακτοκομικά και οτιδήποτε άλλα τρόφιμα ,που περιείχαν ζωίκά προίόντα .Μόνο λίγο τυρί ,για να γίνεται καλύτερα η πέψη
.Ακολούθησε το μοντέλο διατροφής των γονέων του ,δλδ έτρωγαν κόκκινο κρέας τρείς φορές τον χρόνο και μόνο στις μεγάλες γιορτές ,πουλερικά ελεύθερης βόσκησης μόνο κάθε κυριακή ,ψάρια πολύ σπάνια ,κόκκινο κρασί απαραίτητα ένα μεγάλο ποτήρι μετά το γεύμα ,ρακί ένα μικρό ποτηράκι μετά τη δουλειά φρούτα πάρα πολλά ,ξηρούς καρπούς ,κυρίως άψητα φυστικια γης , η φυστικια γης ψημένα που προέρχονταν από ξυνίδες ,γιατί βελτίωναν τη χλωρίδα των εντέρων
.Ομως η βάση διατροφής ,ήταν τα λαδερά και γιαχνιστά φαγητά με παρθένο ελαιόλαδο Είχαν σε προτίμηση πρώτα τα λαχανικά  φυλλάδες  λαχανίδες και φρυα γιατί εχουν δραστικές ουσίες που επουλώνουν τις φλεγμονές των εντέρων .Μετά είχαν σε προτίμηση τα όσπρια και τα οπωροκηπευτικά Παράλληλα τηρούσε με ευλάβεια τους περιορισμούς που επέβαλε η θρησκεία μας σε περιόδους νηστείας Π.χ αποχή από όλες τις ζωίκέςτροφές,για σαράντα μέρες ,πρίν από το Πάσχα 30 ημέρες πρίν από τα Χριστούγεννα ,δεκαπέντε μέρες πρίν από το δεκαπεντάυγουστο ,και σε εβδομαδιαία βάση κάθε τετάρτη και παρασκευή , με αποτέλεσμα να μην νιώσει ποτέ την ανάγκη να επισκεφτεί γιατρό η να πάρει φάρμακα .Συμπέρασμα να επιστρέψουμε ολοταχώς στη παραδοσιακή διατροφή
 Νίκος Ασπραδάκης  4-3 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου